O mađarskom jeziku

Mađarski jezik je službeni jezik Republike Mađarske, jedan od šest službenih jezika Autonomne Pokrajine Vojvodine (Srbija), kao i službeni jezik na lokalnom nivou u delovima Rumunije (Transilvanija) i Republike Slovenije (okolina mesta Lendava, u istočnoj Sloveniji). Pored toga, mađarski se govori i u delovima Slovačke, Ukrajine, Hrvatske i Austrije. Pripada ugro-finskoj grupi uralskih jezika. Mađarski govori 14,5 miliona ljudi. Pošto je mađarski jezik, službeni jezik Mađarske, on je istovremeno i jedan od službenih jezika Evropske unije.

Mađarski jezik je lep i melodičan ali je gramatički dosta komplikovan i priličan je izazov učiti ga. Takođe je i potreba jer nam je Mađarska susedna zemlja sa kojom imamo razvijene ekonomske i političke veze a i znatan broj Mađara živi u Srbiji.

Po mišljenju mnogih lingvista, mađarski jezik ubraja se u grupu jezika koji su teški za savladavanje, pre svega zbog izuzetno bogatog fonda reči, brojnih sinonimima i komplikovane gramatike.

Poznavajući ovaj jezik mogu vam biti otvorena radna mesta prevodioca ili osobe koja podučava poznavanje ovog jezika. Takođe, u pograničnim oblastima će vam ovaj jezik biti potencijalan uslov za dobijanje posla usled potrebe da se usluže ljudi kojima je on maternji jezik.

Mađarski jezik i mađarsko državljanstvo

Prema zakonu Republike Mađarske, koji je stupio na snagu 1.januara 2011. godine, sva zainteresovana lica, dakle i naši građani, koji mogu dokazati mađarsko poreklo putem krštenica, mogu aplicirati za dobijanje dvojnog – mađarskog državljanstva, a samim tim i mađarskog (EU) pasoša!
Prvi uslov zadovoljava puno naših građana, ali drugi je do sada bio praktično nepromostiva prepreka!
A to je tečno znanje mađarskog jezika!
Naime, kada prikupite svu potrebnu dokumentaciju, potrebno je da zatražite termin u Ambasadi Mađarske u Beogradu ili u Generalnom konzulatu u Subotici. Po dobijanju termina, dolazite na razgovor kod službenika ambasade koji procenjuje vašu dokumentaciju i, naravno, znanje jezika. Ne postoji neki poseban test, već razgovor koji traje do 30 minuta, naravno, na mađarskom. Ako je sve u redu, službenik preuzima Vašu dokumentaciju i bićete pozvani za najviše šest meseci na svečanu dodelu državljanstva uz polaganje zakletve! Nakon toga predajete zahtev za pasoš, što je već potpuna formalnost, i dobijate ga u vrlo kratkom roku!

O kursu madjarskog jezika

U Školi Sfera Centar organizovana je nastava mađarskog jezika zbog velikog interesovanja polaznika, ali većina polaznika želi da uči INDIVIDUALNO. Nastava od samog početka vodi se na mađarskom jeziku i za 30h, 40h ili 60h polaznik je spreman za razgovor u ambasadi, ili već za posao s korišćenjem mađarskog jezika.

Mađarski jezik ima 3 nivoa:

– početni nivo
– srednji nivo
– napredni nivo

Online opšti kursevi mađarskog jezika

Kursevi su namenjemi polaznicima koji nemaju vremena za odlazak u školu, a pri tome žele da nauče mađarski jezik. U ponudi su dva tipa online kurseva mađarskog jezika:

ONLINE kurs za firme

Može biti u grupi od 4-6 polaznika. Jedan nivo obuhvata 60 ili 30 školskih časova, a namenjen je ljudima zaposlenim u firmama i drugim institucijama.

Individualni ONLINE kurs

Online polaznik može da izabere fond časova od 20, 30, ili 60 školskih časova.

Nakon odslušanog kursa, online polaznik polaze ispit, a položen ispit je uslov za dobijanje sertifikata.